Coronavirus

Het coronavirus is nu twee weken in Nederland. De kans dat je besmet raakt met dit virus is nog steeds klein. Maar het blijft altijd goed om voorzichtig te zijn, ook als je naar de mondhygiënist moet.

Goede handhygiëne is van belang

Omdat het virus van mens tot mens overdraagbaar is, is het raadzaam geen handen meer te schudden.

Bovendien blijft goede hygiëne van belang.

1. Was je handen regelmatig met zeep; ook goed tussen je vingers. Reinigen met desinfecterende gel is ook prima

2. Nies of hoest in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes en gooi die direct daarna weg

3. Raak je ogen, mond en neus zo min mogelijk aan

Praktijken zijn gewoon open

Mondzorgpraktijken volgen de richtlijn Infectiepreventie en hoeven op dit moment geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Ze houden de adviezen van het RIVM nauwlettend in de gaten en handelen ernaar wanneer dat noodzakelijk is. Neem bij vragen contact op met de praktijk.

Wanneer moet je je afspraak verzetten?

Voor iedereen geldt: bij verkoudheidsklachten (hoesten, niezen). Ook als je contact hebt gehad met iemand met het coronavirus of als je zelf in een land geweest bent waar het coronavirus wijdverspreid is:

– Italië

– China, inclusief Hongkong

– Zuid-Korea

– Iran

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet.

Als je koorts hebt (38 graden en hoger) met daarbij hoesten of kortademigheid en nemen de klachten toe, neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Wat kan opvallen in de mondzorgpraktijk?

Heb je een afspraak bij de mondhygiënist ? Alle behandelingen kunnen worden uitgevoerd. Zoals bekend is de levering van beschermingsmiddelen die mondzorgverleners gebruiken, zoals mondkapjes, momenteel beperkt. De mondneusmaskers die zij gebruiken, bieden overigens onvoldoende bescherming tegen besmetting met het coronavirus. Ze beschermen vooral de mondzorgverlener tegen speeksel- en eventueel bloedspatten van de patiënt die in de stoel ligt.

Publieksinformatienummer

De meest recente informatie over het coronavirus staat op de site van het RIVM. Met vragen over het coronavirus kan iedereen ook terecht bij het publieksinformatienummer 0800-1351 van de rijksoverheid.