Tandvleesproblemen

Een gezonde mond?
Een tand of kies wordt vastgehouden door tandvlees, vezels en kaakbot. Dit wordt het parodontium genoemd. Gezond tandvlees is roze van kleur en ligt strak om de tanden en kiezen heen. Gezond tandvlees bloedt niet bij eten, poetsen of flossen.

Ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Het tandvlees is rood en gezwollen en het bloedt gemakkelijk. Vaak zijn er nog geen pijnklachten. Langs de rand van het tandvlees zit tandplak, hierin zitten bacteriën die het tandvlees laten ontsteken. Plak heeft dezelfde kleur als tanden en kiezen, waardoor je het moeilijk kunt zien. Het is een zacht en kleverig laagje boordevol bacteriën en etensresten. Wanneer plaque lang genoeg blijft zitten, verkalkt het en wordt het tandsteen. Plak kunt u zelf wegpoetsen, tandsteen niet, dat zit vast. NB: geen plak = geen tandsteen!! Het is belangrijk de ontsteking van het tandvlees op tijd te stoppen en te behandelen, zodat het tandvlees in een gezonde conditie gebracht kan worden.

Parodontitis  (ontstoken tandvlees/kaakbot)
Als de ontsteking van het tandvlees onopgemerkt blijft, kan deze zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Er ontstaat een pocket. Hierin hoopt plak op, die moeilijk te verwijderen is, omdat de tandenborstel niet zo ver onder het tandvlees komt.  De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt door de ontsteking afgebroken.  Deze voortschrijdende ontsteking wordt parodontitis genoemd. Het tandvlees is rood, slap en dik en gaat bloeden bij poetsen of eten. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of slechte adem kunnen symptomen zijn van parodontitis. Parodontitis doet zelden pijn en bovengenoemde verschijnselen zijn ook niet altijd aanwezig, waardoor parodontitis lang onopgemerkt kan blijven, helaas. Zeker als iemand rookt. Wanneer de ontsteking zich zodanig heeft uitgebreid dat er veel kaakbot verloren is gegaan, kunnen de tanden gaan veranderen van stand of los gaan staan. Wanneer een tand onvoldoende houvast heeft, valt hij op den duur uit.

Oorzaken van tandvleesontstekingen:

  • Onvoldoende mondhygiëne
  • Zwangerschap
  • Medicatie
  • Diabetes
  • Erfelijkheid
  • Overdraagbaarheid
  • Roken
  • Stress
  • Slechte eetgewoonten

Wat is het risico van parodontitis voor de algemene gezondheid?
Parodontitis kan de algehele gezondheid ongunstig beïnvloeden. Het staat vast dat parodontitis de stabilisatie van de gezondheid bij patiënten met diabetes en patiënten met chronische longaandoeningen in de weg staat. Parodontitis wordt geassocieerd met een vergroot risico op hart- en vaatziekten ziekten, vroeggeboren baby’s, reuma(toïde artritis)  en onbegrepen koorts bij transplantatiepatiënten. Infecties van hartkleppen, pacemaker en hersenweefsel door mondbacteriën zijn gerapporteerd.

Wat is het verband tussen tandvleesontsteking en hart en vaatziekten?
Bekijk dat in onderstaand filmpje:

Behandeling van parodontitis:
De behandeling van parodontitis zorgt ervoor dat ontsteking in uw tandvlees verdwijnt,  waardoor het verlies van steunweefsel (bot) stopt. De behandeling van parodontitis geschiedt in Mondhygiënepraktijk Leerdam volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (www.nvvp.com).

  • Behandeling van gevoelige tandhalzen
  • Bacteriologisch onderzoek (kweek)
  • Reinigen van implantaten
  • Laserbehandelingen voor o.a. aften en koortslippen