Fruitspeen slecht voor gebit!

De fruitspeen

Wellicht heeft u hem al een keer voorbij zien komen, de ‘Chinese’ fopspeen, ook wel fruitspeen, sabbelzakje of de gezonde speen. In de speen kunnen stukjes fruit worden gedaan, waar het kind op kan zuigen. We lezen veel positieve reacties van ouders die de fruitspeen handig vinden, om kinderen spelenderwijs te leren wennen aan smaken. Is deze fruitspeen wel zo verstandig?

Tandarts M. Hemmer (Jeugdtandverzorging Twente) is zeer duidelijk in haar reactie op de fruitspeen: ‘Superslecht voor het gebit’! In fruit zitten veel natuurlijke suikers, waardoor door het gebruik cariës (een gaatje) op de loer ligt. Omdat de pH waarde van fruit laag is, is er daarnaast ook gevaar voor erosie. Het constant sabbelen op een fruitspeen en de daarbij behorende blootstelling van suikers aan het gebit, is funest voor het gebit van uw kind.

Overige gevolgen
Ook heeft de grootte van de speen invloed op de mondmotoriek. Doordat de tong naar beneden gedrukt wordt, ontstaat er een lage tongligging, met allerlei logopedische en orthodontische gevolgen. Tevens went een kind alleen aan de structuur van een voedingsmiddel wanneer het kind deze echt in de mond heeft en er op leert kauwen.

Advies
Wij adviseren u uw kinderen 6 a 7 eetmomenten op een dag aan te leren, zodat het glazuur tussen de eetmomenten door minimaal 2 uur kan herstellen. Daarnaast doet u er verstandig aan om uw kind vanaf het eerste tandje, mee te nemen naar een mondzorgpraktijk.